За Нас

Кратка историческа справка относно сградата, в която се намират MiTRa Luxury Apartments

Кратка историческа справка MiTRaLuxury Apartments-1

Към днешна дата сградата, в която се помещават MiTRa Luxury Apartments, е обявена за паметник на културата и е изцяло реконструирана и адаптирана в два етажа модерни офис помещения и два етажа с три очарователни апартамента посредством усилията, финансирането и визията за бъдеще на собствениците на MiTRa Translations –  агенция за езикови услуги.

Историята на имота разказва, че лицето Йордан Чакъров се заселва в Шумен някъде  в началото на 20-ти век и купува земята от бягащите от България  османски турци.  Тогава центърът на Шумен се намира около Джамията до площад „Оборище“.

Проспериращ  търговец не само в Империята, но и на запад през 1923 г. той започва строителството на дюкяни и къща над тях, заедно със складове и галерии. Строежът продължава около десет години, на два етапа. Тогава архитект в Шумен е Йероним Богутински  – архитект от чешки произход.

Йордан Чакъров е виден шуменски гражданин – политик. Избран е за народен представител  в петото Велико народно събрание. През това време синът му Боян завършва в Германия – получава висше инженерно образование  и допринася за първата телеграфна станция, която приема телеграми и за първото ел. осветление в Шумен.

След 9-ти септември 1944 г. сградата е национализирана и се използва за различни цели:

  • Радио- клуб към ДОСО
  • Служба „Общински имоти „
  • Служба „Ритуали“
  • Отдел БСФС
  • Отдел „Бюро по труда“

След 1989 г. първите два етажа магазини и галерия са реституирани, а останалите два остават собственост на държавата, впоследствие на община Шумен. През 90-те години на 20-ти век са правени частични ремонти от собствениците на първите два етажа на сградата.

Митра наема под наем приземната част от имота за офис за езикови услуги през 2000 г., докато не закупува два етажа от сградата през 2016 г., а през 2017 г. и останалата част от целия имот. Същият, макар и някога да е изглеждал доста зашеметяващо за времето си, е в окаяно състояние – пред самосрутване. Така в началото на 2018 г. ние, собствениците на Митра стартирахме процесите по проектиране, реставрация и реконструиране на сградата, която е културна ценност от местно значение.

        Въпреки почти 100-годишната си история, сега сградата има нова визия за нов живот!

С голямо удоволствие очакваме гостите си, които ще имат възможността да разгледат обновената архитектура и ще се насладят на престоя си в този малък бутиков имот.

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019
Кратка-историческа-справка-MiTRaLuxury-Apartment-2

ОТЗИВИ ОТ НАШИТЕ ГОСТИ